register Paswoord vergeten?

Amerikaanse politiek

Discussie's ivm politiek, recente gebeurtenissen, ...

Amerikaanse politiek

Berichtdoor Schifahrer007 op vr 08 jun 2012 10:28 pm

Met de Amerikaanse verkiezingen komende, volg ik iets of wat het nieuws daaromtrent op (de basics, helemaal niet diepgaand). Maar daarbij stel ik me een grote vraag. Hoe kan een groot land als de VSA vertegenwoordigd worden door 2 grote partijen die elkaar continu tegenwerken? Imho is dit een slechte zaak voor zowel de politiek als de burgers. Tijdens een democratisch presidentschap zal er nooit een belangrijke, verbeterende wet volledig worden door gestemd, omdat dit een overwinning is voor de democraten, wat de kans op republikeins presidentschap volgende verkiezingen verlaagd. Waarom zijn er nog geen andere grote partijen opgericht, waardoor er wat nuances kunnen worden gelegd en men niet met 2 'extremen' zit? Een systeem waarbij je maar op 2 partijen kan stemmen, lijkt me ook niet echt democratisch...

Kan iemand mij hier wat verheldering in brengen?
Avatar gebruiker
Schifahrer007 (oude nickname: Schifahrer 007)
Onwetende
Onwetende
 
Berichten: 264
Karma: 3
Geregistreerd op: za 04 dec 2010 7:19 pm
Woonplaats: Grobbendonk

Re: Amerikaanse politiek

Berichtdoor Jellesg op vr 08 jun 2012 10:31 pm

't Is wreed simpel eigenlijk. Je opmerkingen zijn volledig terecht: Amerikaanse politiek is een poppenkast die de bevolking ervan moet overtuigen dat ze iets te zeggen hebben, terwijl de kanshebbers bij beide partijen al lang gescreend, gefinancierd en goedgekeurd werden door de 'echte' machthebbers, zijnde het handvol personen dat aan het hoofd staat van wereld's grootste bedrijven en financiële instellingen. Het beleid zal op enkele futiliteiten na volledig hetzelfde zijn bij de democraten en republikeinen en de president van Amerika heeft al enkele tientallen jaren geen reet meer te beslissen.

EDIT: net deze video tegengekomen:


Indien weinig tijd, skip to 5min voor je antwoord ;)
Afbeelding

Afbeelding
Avatar gebruiker
Jellesg
Pastoor
Pastoor
 
Berichten: 2963
Karma: 43
Geregistreerd op: za 24 jun 2006 12:07 pm
Woonplaats: Kortrijk

Re: Amerikaanse politiek

Berichtdoor Mayo op za 09 jun 2012 9:57 am

Schifahrer007 schreef:Een systeem waarbij je maar op 2 partijen kan stemmen, lijkt me ook niet echt democratisch.


Daar zijn boeken, boeken, en boeken, en nog meer boeken over geschreven :mrgreen: . Op zich is het ook niet dat men stemt op "twee extremen". De president profileert zich meestal iets meer in het midden. Alhoewel dat ook niet echt een wetmatigheid is. Ook binnen de partijen is er een enorme variëteit. Je hebt heel gematigde republikeinen, maar ook zeer extreme. Bij de voorverkiezingen merk je dat heel sterk. Elke vleugel van de partij heeft zo zijn mannetje. Romney kwam uit het kamp van de rijke ondernemers, Sanctorum de religieuze, Ron Paul uit de libertaire, ...

Een twee-partijenstelsel heeft voordelen en nadelen. Het geeft u bijvoorbeeld de kans om ingrijpende veranderingen door te voeren. Als je een meerderheid hebt, dan staat niks je nog in de weg. In tegenstelling tot een meerpartijenstelsel zoals in België, waar het grote aantal partijen in de meerderheid er eigenlijk voor zorgen dat je amper veranderingen kan doorvoeren. Hier moet je een consensus zien te vinden tussen 3-4 partijen (en dan spreek ik ff over 'het Europees model', niet het Belgisch, hier heb je 7 partijen), wat de daadkracht van uw regering enorm afzwakt. Hier moet je vaak een compromis maken tussen links en rechtse partijen, liberalen en socialisten, conservatieven en progressieven. Dat leidt vaak tot de simpele voortzetting van het status-quo.

Het voordeel van een twee-partijenstelsel op democratisch gebied is ook dat de parlementsleden méér te zeggen hebben. Zij verdedigen vaak een specifieke achterban (De arbeiders, vakbonden, christenen, werkgevers), waar ze meer rekening mee houden dan de achterban van de partij. In Europa zit je in particratische stelsels waar de partijdiscipline je verplicht om te stemmen zoals de partij het u oplegt. Dat is essentieel voor de werking van coalitieregeringen.
Het parlement heeft bijgevolg niet echt veel macht. De macht ligt geconcentreerd bij de premier, vice-premier, en partijvoorzitters. In de VS is dat veel minder. Het gebeurt regelmatig dat parlementsleden tegen de voorstellen van hun eigen president stemmen, ongeacht wat het partijstandpunt is.

Het biedt ook stabiliteit. Een president is voor vier jaar verkozen, en hij zal die vier jaar ook uitdoen. De regering 'valt' niet zomaar. Hier kan één partij, soms zelf een heel kleine, leiden tot de val van een regering.

Als er kritiek moet komen op de Amerikaanse politiek, dan zou ik dat eerder doen op de financiële zijde. Vaak zijn de presidentsverkiezingen een wedloop van geld. Gisteren stond nog in de krant dat "Romney voor staat op Obama" omdat hij een paar miljoen meer heeft opgehaald.
Afbeelding


De crew schreef:Gedraagt u nu maar of 't wisserke komt langs


Schaam jullie als crew, echt waar.
Avatar gebruiker
Mayo (oude nickname: MayoNaisePot)
I am the alpha and the omega
I am the alpha and the omega
 
Berichten: 7857
Karma: 76
Geregistreerd op: ma 23 jul 2007 3:25 pm
Woonplaats: Gent

Re: Amerikaanse politiek

Berichtdoor schuimpieper op za 09 jun 2012 6:44 pm

Beschouw het eens van de andere kant. Niet de woorden of de zogenaamde politieke wedijverij. Wat is, doorheen decennia, het verschil tussen de daden/beslissingen van beide? Ze zijn moeilijk te vinden. En waarom? Omdat spijts al de blabla en onderling conflict vooral voorafgaand verkiezingen, nadien steevast dezelfde daden / beslissingen gebeurden. Het spelletje regering en oppositie is een soapspelletje. En of er nou 2 of 20 partijen zijn die het spelen, maakt weinig uit. Het spel is om de kiezer de indruk te geven dat ze iets te zeggen hebben, waarna ze weer hun goesting kunnen doen voor X jaar. Democratie? Demos kratein, het volk heerst? Ehm nee. Zo elke 4 jaar iemand carte blanche geven voor de volgende 4 jaar, met geen enkel middel tot ingrijpen/tegenhouden, dat is het zowat.
Als het beweegt, belast het.
Blijft het bewegen, reguleer het.
Stopt het met bewegen, subsidieer het.
Overheid.
schuimpieper
Ontslagen
Ontslagen
 
Berichten: 326
Karma: 16
Geregistreerd op: vr 01 sep 2006 4:52 pm


Keer terug naar In het nieuws

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten