register Paswoord vergeten?

Smelten/oplossen

Waarom zijn de bananen krom?

Smelten/oplossen

Berichtdoor Moxon op do 26 aug 2010 9:51 am

Het is misschien wat muggenzifterij, maar ik zou graag eens jullie gedachtengang hierover weten.

1) Als je een blokje ijs in je koffie gooit, dan smelt het ijs in de koffie.
2) Als je een klontje suiker in je koffie gooit, dan lost het klontje op in de koffie.
3) Als je een klontje suiker in water gooit, dan lost het op in het water. Hierna bevries je dit 'suikerwater' zodat je een blokje 'suikerijs' hebt.
4) Als je dit blokje suikerijs in je koffie gooit, smelt het dan, of lost het op in de koffie?

Ben benieuwd naar jullie reacties :)
Avatar gebruiker
Moxon (oude nickname: Dj Snake)
Onwetende
Onwetende
 
Berichten: 955
Karma: 5
Geregistreerd op: ma 18 sep 2006 6:16 pm
Woonplaats: brugge

Re: Smelten/oplossen

Berichtdoor bjoerk op do 26 aug 2010 10:00 am

Het smelt gewoon want ijs blijft ijs. Het suiker is al opgelost dus het kan niet nog eens oplossen, zonder dat je het suiker terug in oplosbare vorm krijgt. En suiker ijs, is niet een oplosbarevorm aangezien de suiker niet in korrel vorm aanwezig is.

Dus nu ga je maar ergens anders "filosofische" wetenschapsraadseltjes proberen rond te strooien :mrgreen:
Afbeelding


http://www.setbb.com/kevinphillippe/
YOU GOTTA FIGHT FOR KP's RIGHT TOO POOOOOOOOOOST
http://nl.pokerstrategy.com/#u715ES
Avatar gebruiker
bjoerk
Pastoor
Pastoor
 
Berichten: 8942
Karma: 32
Geregistreerd op: do 10 feb 2005 3:51 pm
Woonplaats: BALEN GVD

Re: Smelten/oplossen

Berichtdoor Tomas op do 26 aug 2010 10:03 am

Door het temperatuursverschil tussen het blokje suikerwater en de koffie, zal er energie overgaan van de koffie naar het blokje en dit blokje zal smelten (aggregatietoestand van vast naar vloeibaar). De suiker is reeds opgelost in het water. Dus nu krijg je gewoon een mengsel van suiker, water en "koffie".

Alleszins dit denk ik met mijn kennis van Scheikunde (maar dit is toch ook al 2 jaar geleden, dus ik kan mis zijn).
Afbeelding
Avatar gebruiker
Tomas (oude nickname: RoosPluizigKonijn)
I am the alpha and the omega
I am the alpha and the omega
 
Berichten: 1100
Karma: 75
Geregistreerd op: do 21 apr 2005 8:15 pm
Woonplaats: Gent

Re: Smelten/oplossen

Berichtdoor Moxon op do 26 aug 2010 10:16 am

En als je nu gewoon je suikerklontje bevriest, zonder dit eerst op te lossen in water. Als je dit bevroren klontje nu in je koffie gooit, is het dan correct te zeggen dat het eerst smelt en dan oplost?
Avatar gebruiker
Moxon (oude nickname: Dj Snake)
Onwetende
Onwetende
 
Berichten: 955
Karma: 5
Geregistreerd op: ma 18 sep 2006 6:16 pm
Woonplaats: brugge

Re: Smelten/oplossen

Berichtdoor Tomas op do 26 aug 2010 10:20 am

Een suikerklontje bevriezen? Bevriezen is van vloeibaar naar vast overgaan. Een suikerklontje is al vast, dus kan je niet bevriezen. Tenzij je natuurlijk begint te zeveren over het water in de lucht in het suikerklontje.
Afbeelding
Avatar gebruiker
Tomas (oude nickname: RoosPluizigKonijn)
I am the alpha and the omega
I am the alpha and the omega
 
Berichten: 1100
Karma: 75
Geregistreerd op: do 21 apr 2005 8:15 pm
Woonplaats: Gent

Re: Smelten/oplossen

Berichtdoor Jellesg op do 26 aug 2010 10:56 am

Je moet gewoon kijken naar de fysische betekenis van 'smelten' en 'oplossen'.
Smelten is een verandering van aggregatietoestand, waarbij een vaste stof vloeibaar wordt (cfr. het ijsklontje).
Oplossen is het homogeen verdelen van een vaste stof in een vloeistof. De suiker wordt dus niet 'gesmolten' en blijft een vaste stof, maar in heel kleine deeltjes verdeeld over het water, dat deze deeltjes stabiliseert.
Wat gebeurt er nu als je een ijsklontje met suiker in je koffie gooit? Het smelt. En tijdens het smelten zullen de reeds opgeloste suiker deeltjes weer vrij komen.
Let wel, hoewel de volgens mij correcte term in dit geval 'smelten' is, wordt de suiker nog steeds niet gesmolten. Het 'zweeft' gewoon weer vrij rond in de oplossing.
Afbeelding

Afbeelding
Avatar gebruiker
Jellesg
Pastoor
Pastoor
 
Berichten: 2963
Karma: 43
Geregistreerd op: za 24 jun 2006 12:07 pm
Woonplaats: Kortrijk

Re: Smelten/oplossen

Berichtdoor Do-it op do 26 aug 2010 11:58 am

Inderdaad, denk er net hetzelfde over als Jellesg en Tomas. Suiker kan niet bevroren worden aangezien het al in de vaste toestand zit. Als je duidelijk het verschil maakt tussen smelten en oplossen en de smelttemperaturen van water en suiker erbij haalt, is het antwoord vrij eenvoudig te vinden. Aangezien suiker in het eerste geval gewoon oplost en niet smelt, zal ook de suiker in het "suikerijs" niet smelten maar oplossen, terwijl het ijs van het "suikerijs" wel smelt. Je moet het als 2 aparte stoffen blijven behandelen.
Afbeelding
Avatar gebruiker
Do-it
Onwetende
Onwetende
 
Berichten: 173
Karma: 5
Geregistreerd op: zo 28 jun 2009 11:46 pm
Woonplaats: Sint-Truiden / Leuven

Re: Smelten/oplossen

Berichtdoor hareem op do 08 jan 2015 1:57 pm

Okay thanks
hareem
Onwetende
Onwetende
 
Berichten: 1
Karma: 0
Geregistreerd op: do 08 jan 2015 1:53 pm

Re: Smelten/oplossen

Berichtdoor Mayo op do 08 jan 2015 2:00 pm

Geen probleem!
Afbeelding


De crew schreef:Gedraagt u nu maar of 't wisserke komt langs


Schaam jullie als crew, echt waar.
Avatar gebruiker
Mayo (oude nickname: MayoNaisePot)
I am the alpha and the omega
I am the alpha and the omega
 
Berichten: 7856
Karma: 76
Geregistreerd op: ma 23 jul 2007 3:25 pm
Woonplaats: Gent


Keer terug naar Wetenschap & Geschiedenis

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron