register Paswoord vergeten?

Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Bart Kajel en ander gejank

Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Dequal op ma 23 aug 2010 9:53 pm

M'n vorige overzicht dateert reeds van 2010 dus tijd om hier eens te updaten omdat ik zie dat heel veel vragen hier terugkomen en een moderator nog steeds geen sticky van m'n uitleg heeft gemaakt.

Anywayy...

#1. Waarom oordoppen dragen?
#2. Wat is tinnitus nu juist?
#3. Hoe bescherm ik best mijn oren?
#4. Welke soorten gehoorbescherming bestaan er?
 • 4.1 Oorkappen
 • 4.2 Oorpluggen
 • 4.3 Oorproppen
 • 4.4 Otoplastieken (op maat gemaakte oordoppen)
#5. Hoe lang blijven op maat gemaakte oordoppen bruikbaar?
#6. Welke dempingsfilter neem ik best?
#7. Kan ik geld terugkrijgen via de ziekenkas?
#8. Wanneer steek ik best mijn oordoppen in?
#9. Waar op te letten als je je oordoppen koopt.
#10. Interessante links

#1. Waarom oordoppen dragen?
Je zal het zeker al meegemaakt hebben: het getuut in je oren 's avonds in je bed na een avondje uitgaan. Voor de ferventere uitgaanders onder ons of mensen die gevoeliger zijn aan geluid kan dit echter gevaarlijk zijn. Het kan onder andere tinnitus (blijvende oorsuizingen) (zie #...) veroorzaken. Om dit te voorkomen, is het dus ten sterkste aangeraden om oorbescherming te dragen.

Op poppodia, festivals en in discotheken wordt vaak gedraaid op een volume rond de 100 dB; een volume dat na tien minuten al acute gehoorschade kan veroorzaken. Ruim 15 % van de jongeren tussen 16 en 30 jaar lijdt hierdoor al aan een vorm van blijvende gehoorschade.

Hieronder enkele cijfers vanaf hoeveel decibel en duur van blootstelling je schade kan oplopen:

85 db 8 hours -> Belgische veiligheidsgrens, alles erboven is schadelijk!
88 dB 4 hours
91 db 2 hours
94 db 1 hour
97 db 30 minutes
100 db 15 minutes
103 db 7.5 minutes
106 dB 3.75 min (< 4min)
109 dB 1.875 min (< 2min)
112 dB .9375 min (~1 min)
115 dB .46875 min (~30 sec)

Fuiven en festivals draaien dus gemiddeld rond de 100dB, een maximaal geluidsniveau van 100 db(A) dat gehanteerd moet worden bij concerten en soundchecks. Dat is het niveau dat volgens de onlangs goedgekeurde Vlaamse wetgeving betreffende geluidsnormen vanaf 1 januari 2013 van kracht is geworden.

Vergeet niet dat dit om een algemeen gemiddelde gaat van 100dB. Dus als de fuif of festivalset van een uur gemiddeld 80dB is, kan de DJ opeens op een 'climax' op +100dB gaan omdat hij toch nog veel marge heeft om onder de wettelijke geluidsniveau te blijven.

#2. Wat is tinnitus nu juist?
Tinnitus, oorsuizen of fantoomgeluid is het horen van sis-, fluit-, brom- of pieptonen in één of beide oren. Het waargenomen geluid kan zo luid zijn dat het horen wordt belemmerd of dat men depressief wordt.

Oorspronkelijk werd aangenomen dat de oorzaak van tinnitus lag in het gehoororgaan. De oorzaak van tinnitus ligt echter waarschijnlijk in de hersenen. Overactieve delen van de hersenen in het gehoorgebied geven continu signalen. Deze veroorzaken het "fantoomgeluid".

Tinnitus kan je niet alleen krijgen van té luide muziek. Er zijn ook veel randfactoren die invloed hebben op eventuele suizingen zoals stress, oververmoeidheid, trauma's, hersentumor, ... Een vaak bijkomend probleem bij tinnitus is hyperacutis: overgevoeligheid aan geluid.

Qua behandeling is er tot op heden nog geen manier gevonden om mensen met tinnitus effectief te helpen. De behandelopties hebben een medische, audiologische of psychologische basis.

Een milde vorm van tinnitus (enkel horen als je probeert te slapen of in heel stille kamers) valt nog mee te leven. Maar in erge vormen kan het leiden tot depressies en zelfs zelfmoord (zie interessante links onderaan).

#3. Hoe bescherm ik best mijn oren?
Er zijn grofweg drie mogelijke manieren:
 • Blijf op een passende afstand (minimaal twee meter) bij de speakers vandaan
 • Bekort de tijd dat de oren aan het te harde geluid zijn blootgesteld door regelmatig een oorpauze te nemen
 • Het effectiefst: gebruik gehoorbescherming. Er zijn universele oordopjes met muziekfilter, en op maat gemaakte otoplastieken die het gehoor beschermen.

#4. Welke soorten gehoorbescherming bestaan er?
Er zijn meerdere soorten bescherming:
 • Oorkappen: een bescherming in de vorm van een kap die het hele oor bedekt, een soort koptelefoon die vaak gebruikt wordt in fabrieken e.d.
 • Oorpluggen (of oordoppen): een bescherming die in het oor wordt aangebracht. Deze oordoppen zijn er in soorten. Er zijn universele oordoppen, een soort paddenstoeltjes, die iedereen passen. Ze zijn er per twee aan een touwtje te krijgen (voor mensen die met lawaaierig gereedschap werken) of apart. De laatste zijn te krijgen met een muziekfilter, dat te harde geluiden wel dempt, maar de muziekbeleving intact laat. Deze zijn geschikt voor gebruik in discotheken, op popfestivals en dance events. Een nog betere gehoorbescherming voor tijdens het uitgaan wordt gevormd door otoplastieken. Het dragen van oordopjes tijdens het uitgaan wordt pluggen genoemd.
 • Oorproppen: standaardafmetingen van een soort kunststofschuim die elke dag (of vaker) vervangen en weggegooid worden. Deze worden vaak gratis uitgedeeld op festivals en fuiven.
 • Otoplastieken: een aanvankelijk kneedbare kunststof wordt in de gehooruitgang bij een persoon aangebracht en hardt daar uit tot een enigszins zachte prop, die telkens opnieuw gebruikt kan worden. Er wordt een aanduiding op aangebracht voor links en rechts. Er zijn ook otoplastiekjes met een muziekfilter voor mensen die gehoorbescherming willen gebruiken bij het uitgaan. Hierbij wordt de uitgeharde kunststof gebruikt als mal voor de eigenlijke, op maat te maken oordopjes. Er wordt een flacon met ontsmettingsmiddel (tevens glijmiddel) bijgeleverd.

Hieronder zullen de soorten nog meer in detail uitgelegd worden.

[INDENT]4.1 Je ziet niet vaak mensen rondlopen met oorkappen op festivals en fuiven, maar dit is toch een heel goede gehoorbescherming. Probleem is echter dat je amper nog iets van de muziek gaat horen, waardoor dit eerder geschikt is voor mensen die achter de coulissen werken of mensen die in de buurt van veel lawaai moeten werken.

4.2 Oorpluggen of oordoppen zijn nu in opkomst. Ze zijn het meest bekend onder de vorm van champignonvormige plugs die je in oren steekt. Het is een universele maat en is in bijna elke apotheker of gehoorspecialist. De prijs hiervan draait meestal rond de 20 euro. Er zijn verscheidene modellen en merken:

Opgelet: er zijn hoorspecialisten die beweren dat champignonvormige oorpluggen veel minder dempen dat zogezegd beweerd wordt. Zo zouden de meesten zelfs maar 5dB dempen in plaats van de beloofde 20dB.

4.3 Oorproppen worden vaak uitgedeeld op festivals en fuiven en zijn nu waarschijnlijk nog steeds de meest gebruikte hoorbescherming. Het wordt ingebracht door de top van de prop tussen de vingers plat te draaien en in het oor te 'proppen' waar het terug zijn normale vorm aanneemt en zo goed het oorkanaal afdicht (dempt tot 40dB!). Nadeel is dat het geluid sterk vervormd wordt hierdoor. Ze zijn bijna overal verkrijgbaar, van de apotheker tot de supermarkten voor meestal spotprijsje.

4.4 Otoplastieken of op maat gemaakte oordoppen zijn de nieuwe trend aan het worden. Een papje wordt bij een gehoorspecialist in het oor gegoten, men kiest een dempingsfilter (meestal te kiezen tussen 10 - 20 - 30db) die in de oordoppen wordt gestoken en paar weken later mag je je nieuwe oordoppen gaan afhalen. Groot voordeel is dat enkel de schadelijke tonen wordt gefilterd, zodat de geluidskwaliteit enorm goed blijft en je dus van de muziek kan blijven genieten. En ander pluspunt is dat je ook de stemmen van je vrienden blijft duidelijk verstaan. Nadeel is echter de prijs, variërend van 100 tot 170 euro (en wordt ook niet afgetrokken van de ziekenkas momenteel).
Er zijn ook verscheidene merken:

Opgelet: De oordoppen van Laperre blijken uit commentaar van eigenaars niet goed te zijn. Deze waren oorspronkelijk bedoeld voor bouwvakkers en helemaal niet voor het beluisteren van muziek. Het is beter de 50 euro extra te betalen voor een paar Exinore's of Variphone's. De geluidskwaliteit zal stukken beter zijn.

Variphone's zijn te koop in de [url="http://www.audionova.be/"]Audionova Hoorcentra[/url].

#5. Hoe lang blijven op maat gemaakte oordoppen bruikbaar?
Ze zijn van een kwalitatief materiaal gemaakt, en zouden dus zeker tientallen jaren moeten meegaan. Probleem is dat de vorm van je oor continu verandert tijdens een mensenleven, en zo blijkt dat na 5-tal jaar je eigenlijk best nieuwe oordoppen laat maken omdat je anders lekken kan gaan krijgen. In de hoorcentra waar je je doppen hebt laten maken, kan je ook gratis jaarlijks een lektest uitvoeren.

#6. Welke dempingsfilter neem ik best?
15dB-filters zijn de meest vlakke, dus bij deze zal je het minst geluidsvervorming hebben. Bij de 25dB worden vooral de hogere tonen gefilterd, en zullen hoge tonen dus doffer overkomen. 25dB is ideaal voor fuiven die uren duren. Voor de op maat gemaakte Exinore's wordt 15dB aangeraden. De 25dB filters dempen té hard, tenzij in het geval van extreem harde muziek zoals rock/metal. Voor gewoon gebruik bij concerten, café is de 15dB filter ruim voldoende, zolang je maar niet té dicht bij de luidsprekers staat. Uiteraard moet je ook eerst zelf nadenken welke filter je best neemt. Als je al oorsuizingen hebt, kies je toch best een hogere filter. Bovendien kan je binnen de x-aantal weken gratis van filter veranderen.

#7. Kan ik geld terugkrijgen van de ziekenkas?
Momenteel is het niet mogelijk om geld terug te krijgen, alhoewel sommigen beweren dat het hen wel gelukt is (details ontbreken). De CM geeft wel 10% korting op sommige op maat gemaakte oordoppen (Variphone o.a.). Audionova (of Variphone zelf) doen geregeld ook kortingen of wedstrijden waar je oordoppen goedkoper kan krijgen of winnen. De ogen openhouden dus als je er in de toekomst wil aanschaffen.

#8. Wanneer steek ik best mijn oordoppen in?
Steek ze in nog voor dat je de zaal binnengaat. Wacht dus niet tot je het gevoel hebt dat de muziek te luid staat. Anders loopt je al het risico dat je vindt dat het geluid te stil staat, of erger, al schade hebt opgelopen. Als je je doppen daarentegen al vanaf het begin in hebt, dan merk je amper het verschil en ben je al direct gewend aan het 'stiller' geluid omdat het contrast veel minder groot is.

Nadat het event is afgelopen, is het best je oordoppen in te houden tot je thuis bent of buiten het rumoer bent om de overgang van stil naar luid op het gemak te laten doen voor je oren.

#9. Waar op te letten als je je oordoppen koopt.
Als je op maat gemaakte oordoppen hebt gekocht, controleer je (of laat je controleren) ofdat beide filters er wel degelijk inzitten. Door fabricagefout kan het wel eens gebeuren dat er een filter vergeten is.
Een tweede punt is testen op lekkage. Dit kan meestal gemakkelijk gecontroleerd worden of de oordoppen goed je oren afsluiten en toch geen geluid ergens via een spleet kan binnendringen in je oor.

#10. Interessante links:
earproof webshop
Oordopjes ( gehoorbeschermers )
Essen - 29-jarige Essenaar pleegt zelfmoord door ondraaglijke oorsuizingen - Gva.be
Overtuig uzelf - EXINORE geluidsdemo's
UZA: Dienst NKO - Informatie voor tinnituspatiënten
Variphone Hoorcentra adressen
Exinore in Audionova hoorcentra verkooppunten
Vlaamse regering lanceert campagne rond gehoorschade - HLN.be[/INDENT]

Alles hierboven is onder voorbehoud en zoveel mogelijk gebaseerd op feiten en officiële websites. Desondanks kan er nog altijd hier en daar een foutje tussenstaan, daarvoor m'n excuses al.

Zelf mag je gerust nog bijdragen leveren of correcties doorsturen als er paar dingen ontbreken of beter verwoord kunnen worden!
Laatst bijgewerkt door Dequal op do 28 feb 2013 1:41 pm, in het totaal 7 keer bewerkt
Dequal
Intellectueel
Intellectueel
 
Berichten: 3280
Karma: 66
Geregistreerd op: zo 20 mei 2007 11:24 am

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Didier Deluxe op ma 23 aug 2010 10:00 pm

Ik heb op maat gemaakte filters.
Maar als ik het al bij al bekijk vind ik maar serieus bij het haar getrokken, als alles nu eens op 85 db wordt gelimiteerd dan is het opgelost. Nu zetten ze de muziek vollenbak en gaat iedereen oorbescherming dragen.
Afbeelding

"Bomen komen elkaar niet tegen en leven doorgaans langer."
Avatar gebruiker
Didier Deluxe
Moeder Theresa
Moeder Theresa
 
Berichten: 3584
Karma: 134
Geregistreerd op: wo 08 feb 2006 3:04 pm
Woonplaats: Aalst

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Dequal op ma 23 aug 2010 10:02 pm

Didier Deluxe schreef:Ik heb op maat gemaakte filters.
Maar als ik het al bij al bekijk vind ik maar serieus bij het haar getrokken, als alles nu eens op 85 db wordt gelimiteerd dan is het opgelost. Nu zetten ze de muziek vollenbak en gaat iedereen oorbescherming dragen.


Ja, tis beetje hypocriet om het zo te zeggen zelfs. Maar het is nu eenmaal zo, en tis beter dat je je voorzorgen neemt.
Dequal
Intellectueel
Intellectueel
 
Berichten: 3280
Karma: 66
Geregistreerd op: zo 20 mei 2007 11:24 am

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Lollo op ma 23 aug 2010 10:07 pm

Zeer interessant topic!
Heb zelf van die Alpine Musicsafepro, ik vind ze goed maar ze zijn wel aan het verslijten.
9 oktober kan je in Limburg bij elk hoorcentrum je oren laten testen en op maat gemaakte plugs bestellen, je krijgt dan 25% korting. Ga ik zeker doen, die dingen zijn echt handig.

Hebben voor school een case (http://rapidshare.com/files/414722644/f ... pport.html) moeten maken over dit onderwerp.
Avatar gebruiker
Lollo (oude nickname: lollo)
Onwetende
Onwetende
 
Berichten: 1712
Karma: 10
Geregistreerd op: do 11 nov 2004 7:39 pm
Woonplaats: Genk

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Takai op ma 23 aug 2010 10:07 pm

Mooi postje en zeer interessant maar ge komt er wel ietskes te laat mee voor dees jaar van festivals :D
Maar dan wete we dat weer voor volgend jaar
Ik heb ook al gedacht om Oordoppen te laten maken omdak ook wel veel muziek speel en soms naar festivals ga
Ik ben nog aan het twijfelen omda het toch ook wel een deftig prijskaartje heeft he :D
Afbeelding
Avatar gebruiker
Takai (oude nickname: eskimo2HELL)
Moeder Theresa
Moeder Theresa
 
Berichten: 3626
Karma: 129
Geregistreerd op: wo 19 jul 2006 3:59 pm
Woonplaats: Aarschot

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Dequal op ma 23 aug 2010 10:09 pm

Lollo schreef:Zeer interessant topic!
Heb zelf van die Alpine Musicsafepro, ik vind ze goed maar ze zijn wel aan het verslijten.
9 oktober kan je in Limburg bij elk hoorcentrum je oren laten testen en op maat gemaakte plugs bestellen, je krijgt dan 25% korting. Ga ik zeker doen, die dingen zijn echt handig.

Hebben voor school een case (http://rapidshare.com/files/414722644/f ... pport.html) moeten maken over dit onderwerp.


je mag altijd nog je bijdrage leveren aan de FAQ als je meer weet.


Takai schreef:Ik heb ook al gedacht om Oordoppen te laten maken omdak ook wel veel muziek speel en soms naar festivals ga
Ik ben nog aan het twijfelen omda het toch ook wel een deftig prijskaartje heeft he :D


komt sowieso goedkoper uit dan later hoorapparaten te moeten kopen (2000€ +) of met tinnitus te moeten rondlopen...
Dequal
Intellectueel
Intellectueel
 
Berichten: 3280
Karma: 66
Geregistreerd op: zo 20 mei 2007 11:24 am

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Ilikeicecream op ma 23 aug 2010 10:17 pm

Ik heb op pukkelpop toch oordoppen gekocht aan dat standje voor 10 euro. Ik vond de muziek dan zelfs beter klinken. ^^
Afbeelding

Takai schreef:I want to lick you every hour, every minute, every day!

=(wink)=
Sexy! http://tinyurl.com/95wd7a9
Avatar gebruiker
Ilikeicecream
Ontslagen
Ontslagen
 
Berichten: 6357
Karma: 19
Geregistreerd op: zo 01 apr 2007 10:42 am
Woonplaats: Belgi�

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor tonyt op ma 23 aug 2010 10:18 pm

*stickied the topic* :)
...
Avatar gebruiker
tonyt
Ontslagen
Ontslagen
 
Berichten: 7217
Karma: 17
Geregistreerd op: vr 11 jun 2004 1:43 pm
Woonplaats: Mollem

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Ottorongo op ma 23 aug 2010 10:27 pm

zeer goei topic alhoewel het voor mij te laat komt ....
ik heb gehoorbeschadiging door het uitgaan en te slijpen enzo en ik kan zegge tis geen pretje
Avatar gebruiker
Ottorongo (oude nickname: slaapkopje)
Pastoor
Pastoor
 
Berichten: 6951
Karma: 35
Geregistreerd op: zo 13 nov 2005 6:33 pm
Woonplaats: 't stad

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Dequal op ma 23 aug 2010 10:31 pm

tonyt schreef:*stickied the topic* :)


thanks :)

Ottorongo schreef:zeer goei topic alhoewel het voor mij te laat komt ....
ik heb gehoorbeschadiging door het uitgaan en te slijpen enzo en ik kan zegge tis geen pretje


kweet hoe het voelt, tis bij mij met momenten dat het echt beter gaat, en dan weer weekske dat ik me echt half depressief voel en niet kan slapen.
Dequal
Intellectueel
Intellectueel
 
Berichten: 3280
Karma: 66
Geregistreerd op: zo 20 mei 2007 11:24 am

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Olegn4 op ma 23 aug 2010 10:34 pm

Mooi topic, maar echt schandalig dat de muziek zo luid mag staan
///////////////////////////////////////////////////////
Avatar gebruiker
Olegn4
Krapuul
Krapuul
 
Berichten: 452
Karma: -15
Geregistreerd op: wo 23 jul 2008 3:35 pm

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor pt op ma 23 aug 2010 10:42 pm

n/a
Laatst bijgewerkt door pt op za 19 feb 2011 1:49 am, in het totaal 1 keer bewerkt
pt (oude nickname: porschetuner)
Ontslagen
Ontslagen
 
Berichten: 6511
Karma: 19
Geregistreerd op: di 17 mei 2005 10:39 am

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Tomas op ma 23 aug 2010 11:01 pm

Ik heb net voor Groezrock die Blox Music gekocht, maar je zegt 5 dB? In de brochure staan getestte waarden van 13dB tot 20dB, afhankelijk van de frequentie. Ik veronderstel dat ze geen foutieve waarden in zo'n brochure zetten..
Afbeelding
Avatar gebruiker
Tomas (oude nickname: RoosPluizigKonijn)
I am the alpha and the omega
I am the alpha and the omega
 
Berichten: 1100
Karma: 75
Geregistreerd op: do 21 apr 2005 8:15 pm
Woonplaats: Gent

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Lollo op ma 23 aug 2010 11:18 pm

Die waarden van de brochure tellen alleen als ge ze perfect indoet. En das altijd kloten vind ik.
Avatar gebruiker
Lollo (oude nickname: lollo)
Onwetende
Onwetende
 
Berichten: 1712
Karma: 10
Geregistreerd op: do 11 nov 2004 7:39 pm
Woonplaats: Genk

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Dequal op di 24 aug 2010 5:51 am

Lollo schreef:Die waarden van de brochure tellen alleen als ge ze perfect indoet. En das altijd kloten vind ik.


Inderdaad, ook eens rondgelopen met Blox, maar ze pasten niet perfect omdat mijn oorkanaal te smal was voor die plugs.

Je mag ze ook niet te diep steken of je kan je trommelvlies doorboren...

Het is een goedkope tussenoplossing, maar op langere termijn sowieso gaan voor de op maat gemaakte.
Dequal
Intellectueel
Intellectueel
 
Berichten: 3280
Karma: 66
Geregistreerd op: zo 20 mei 2007 11:24 am

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Jellesg op di 24 aug 2010 7:43 am

Op mijn werk waren zulke oorproppen verplicht (en gratis) en die werken wel heel goed eigenlijk. Voor de rest heb ik nog nooit oordoppen gebruikt, kvind da maar bescheten als je moet toekomen op een muziekevenement met doppen in je oren =/
Wel vervelend dat je dan in extreme gevallen soms dagen later nog altijd een beetje geruis hebt, maar bijna 200 euro voor oordopjes heb ik er niet voor over eerlijk gezegd..
Afbeelding

Afbeelding
Avatar gebruiker
Jellesg
Pastoor
Pastoor
 
Berichten: 2963
Karma: 43
Geregistreerd op: za 24 jun 2006 12:07 pm
Woonplaats: Kortrijk

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Pr0xje op di 24 aug 2010 10:36 am

Ik heb al gigantisch veel festivals meegemaakt, hier een lijstje van welke allemaal:

viewtopic.php?f=14&t=35663&start=210#p1021217

en ik heb nog nooit oordoppen in mijn oren gehad. Daarboven werk ik ook nog eens aan motoren die aardig wat geluid maken, gasmotoren die 2MW produceren. Hierbij draag ik wel steeds op maat gemaakte oordopjes die machinale trillingen filteren en enkel de menselijke golven (gewoon praten) doorlaten. Die oortjes hebben ze mij gegeven op het werk omdat we er achter hadden vroegen. Daarvoor liepen we rond met een goedkope hoofdtelefoon die ook wel hielp, maar toch niet zo als die op maat gemaakte..

Maar om terug te keren naar die festivals. Ik heb het gevoel dat mijn oren nog perfect in orde zijn. Gaat dit nu veranderen naarmate ik ouder word, of gaat het zo blijven dat weet ik niet en dat zal de toekomst mij uitwijzen.
Afbeelding
Avatar gebruiker
Pr0xje (oude nickname: Pr0xje^)
Fundalize Moderator
Fundalize Moderator
 
Berichten: 22058
Karma: 169
Geregistreerd op: do 25 jan 2007 3:07 pm
Woonplaats: Antwerpen

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Lollo op di 24 aug 2010 10:57 am

Voor de rest heb ik nog nooit oordoppen gebruikt, kvind da maar bescheten als je moet toekomen op een muziekevenement met doppen in je oren =/


Een redelijk bekrompen reactie in mijn ogen (no offence) "ohnee ik heb oordoppen in mijn oren, wat moeten mijn vriendjes en vriendinnetjes wel denken". I
Ik zie niet in waarom je geen oordoppen zou dragen als ge weet dat uw gehoor al beschadigd wordt van +- 90 db (na een goed uur dan wel) maar de gemiddelde dj set duurt makkelijk langer als dat. En op een fuif vertoeft ge toch een paar uur. Bv. in Leuven staat de limiet op 90db, dat wordt zo goed als nergens toegepast ook al zijn er veel controles.

Ik heb het gevoel dat mijn oren nog perfect in orde zijn. Gaat dit nu veranderen naarmate ik ouder word, of gaat het zo blijven dat weet ik niet en dat zal de toekomst mij uitwijzen.


De reactie van "dat zal de toekomst mij uitwijzen", tjah da zal wel zo zijn maar dan is het al te laat. Gehoorschade herstelt zich op geen enkele mannier. Maar bon, ge kiest nog altijd zelf wat ge met uw gezondheid aanvangt e :p

Maar ik denk moest Dequal hier zijn persoonlijk verhaal komen vertellen dat er velen wel eens earplugs zouden dragen.
Avatar gebruiker
Lollo (oude nickname: lollo)
Onwetende
Onwetende
 
Berichten: 1712
Karma: 10
Geregistreerd op: do 11 nov 2004 7:39 pm
Woonplaats: Genk

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Schoor op di 24 aug 2010 10:59 am

Met closing party van het MUHKA stond ik security in een van de technorooms. Niets daarop tegen. Maar de muziek stond toen zo luid dat ik wel een verschil merk met ervoor. Na 7 uur in die zaal.Een conversatie op cafe voeren met veel achtergrondlawaai is niet altijd even eenvoudig sindsdien.

Vanaf toen neem ik steeds naar festivals oordoppen mee.

Mijn gehoor is echt iets dat ik nodig heb, kan me niet schelen wat de anderen ervan vinden. Het is belangrijk genoeg voor mij.
(\__/)
(O.o )
(> < )
This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Avatar gebruiker
Schoor
Onwetende
Onwetende
 
Berichten: 3414
Karma: 14
Geregistreerd op: za 05 jan 2008 5:34 pm
Woonplaats: 't Stad (Antwerpen dus)

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Jellesg op di 24 aug 2010 11:08 am

Lollo schreef:
Voor de rest heb ik nog nooit oordoppen gebruikt, kvind da maar bescheten als je moet toekomen op een muziekevenement met doppen in je oren =/


Een redelijk bekrompen reactie in mijn ogen (no offence) "ohnee ik heb oordoppen in mijn oren, wat moeten mijn vriendjes en vriendinnetjes wel denken".

Mijn uitspraak sloeg niet zozeer op hoe je eruit ziet (hoewel ik niet zal ontkennen dat dat ook een rol speelt), maar eerder op het feit dat je naar het evenement gaat precies om naar muziek te luisteren en je dan toekomt met oordoppen in je oren. Nogal een omgekeerde wereld als je het mij vraagt (vandaar de 'bescheten'), maar ik geef de mensen die hier pleiten voor betere gehoorbescherming zeker gelijk.
Afbeelding

Afbeelding
Avatar gebruiker
Jellesg
Pastoor
Pastoor
 
Berichten: 2963
Karma: 43
Geregistreerd op: za 24 jun 2006 12:07 pm
Woonplaats: Kortrijk

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Lollo op di 24 aug 2010 11:21 am

Ja inderdaad, maar er zijn bepaalde redenen waarom de muziek te luid, niet dat deze echt bewezen zijn. Meestal zit de opstelling van de luidsprekers er ook voor tussen of het gebruikte materiaal.

Enja er gaan er altijd zijn die lachen met iemand die oordoppen draagt. Maar zij zullen later wel inzien dat dat onterecht was :p
Avatar gebruiker
Lollo (oude nickname: lollo)
Onwetende
Onwetende
 
Berichten: 1712
Karma: 10
Geregistreerd op: do 11 nov 2004 7:39 pm
Woonplaats: Genk

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor BramVroy op di 24 aug 2010 11:33 am

Hetzelfde geld voor muzikanten btw. Als ik drum zet ik een hoofdtelefoon op, speciaal gemaakt voor geluidsdemping voor muziek. Ook als ik op muziekkamp ga neem ik oordopjes mee (maar vergeet ze bijna altijd in te doen :( ) want anders voel je het wel piepen na een paar uurtjes repetitie. Zelfde in de muziekschool etc.

En ik vind het er helemaal niet belachelijk uitzien :)
Avatar gebruiker
BramVroy (oude nickname: V.Bram)
Moeder Theresa
Moeder Theresa
 
Berichten: 3469
Karma: 109
Geregistreerd op: vr 28 aug 2009 4:23 pm

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Didier Deluxe op di 24 aug 2010 11:37 am

Jellesg schreef:Mijn uitspraak sloeg niet zozeer op hoe je eruit ziet (hoewel ik niet zal ontkennen dat dat ook een rol speelt), maar eerder op het feit dat je naar het evenement gaat precies om naar muziek te luisteren en je dan toekomt met oordoppen in je oren. Nogal een omgekeerde wereld als je het mij vraagt (vandaar de 'bescheten'), maar ik geef de mensen die hier pleiten voor betere gehoorbescherming zeker gelijk.

Oordoppen zorgen er niet voor dat ge de muziek niet meer hoort het (de goedkoopste misschien wel).
Maar het gaat hier om filters, die zorgen ervoor dat ge de muziek dus stiller en zelfs duidelijker kunt horen. Zorgen dat ge niets meer van de muziek hoort of een onregelmatige demping hebt waardoor gans uw muziek vervormd is inderdaad maar behoorlijk saai.

edit:
Dat mensen er mee lachen heb ik nog nooit meegemaakt, die dat het stom vinden zeggen er niets over. Integendeel zelfs, vaak spreken mensen mij er positief over aan en beginnen ze er daarom een gesprek met mij over. Ik dacht in het begin ook dat vele mensen zouden denken, tiens, die heeft oordoppen in, daar zal ik maar niet tegen beginnen want die hoort mij toch niet, blijkt dat het dus een averechts effect heeft...
Afbeelding

"Bomen komen elkaar niet tegen en leven doorgaans langer."
Avatar gebruiker
Didier Deluxe
Moeder Theresa
Moeder Theresa
 
Berichten: 3584
Karma: 134
Geregistreerd op: wo 08 feb 2006 3:04 pm
Woonplaats: Aalst

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Pr0xje op di 24 aug 2010 12:23 pm

Dequal schreef:Hieronder enkele cijfers vanaf hoeveel decibel en duur van blootstelling je schade kan oplopen:

85 db 8 hours -> Belgische veiligheidsgrens, alles erboven is schadelijk!
88 dB 4 hours
91 db 2 hours
94 db 1 hour
97 db 30 minutes
100 db 15 minutes
103 db 7.5 minutes
106 dB 3.75 min (< 4min)
109 dB 1.875 min (< 2min)
112 dB .9375 min (~1 min)
115 dB .46875 min (~30 sec)

Fuiven en festivals draaien dus rond de 100dB, dus na een kwartier heb je al sowieso gehoorschade!


op Q-base worden grenzen van 115-120 dB gemakkelijk gehaald en zelf overschreden! Dit feestje speelt zich af op een vliegveld in Duitsland. Omdat dit zo afgelegen is van de bewoonde wereld gelden daar geen geluidsgrenzen. als je met 115dB al na een 30sec gehoorschade kan oplopen moet ik je niet vertellen dat dat feestje 17:00 tot 07:00 duurt. 14uur dat je in 120dB kan staan, soms gaat het zelf meer naar de 140dB.
Tamelijk onverantwoord feestje dus ;)

Als je doof wil worden is dat de plaats om met u oor tegen een box te gaan hangen ;)
Afbeelding
Avatar gebruiker
Pr0xje (oude nickname: Pr0xje^)
Fundalize Moderator
Fundalize Moderator
 
Berichten: 22058
Karma: 169
Geregistreerd op: do 25 jan 2007 3:07 pm
Woonplaats: Antwerpen

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Don_wouteron op di 24 aug 2010 1:03 pm

Blox Muziek | €18 | Demping: 8dB


Ik heb deze, erg content over. Je hoort de gesprekken rond jou ook dubbel zo goed. Aanrader :)


Het is btw 18db demping :mrgreen:
Laatst bijgewerkt door Don_wouteron op di 24 aug 2010 1:07 pm, in het totaal 1 keer bewerkt
Avatar gebruiker
Don_wouteron (oude nickname: wouter7)
Onwetende
Onwetende
 
Berichten: 1600
Karma: 7
Geregistreerd op: wo 21 jun 2006 3:02 pm
Woonplaats: Somewhere on this planet.

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Donut_NL op di 24 aug 2010 1:06 pm

ik heb oordopjes laten ingieten, deze dempen 25dB, had ze laten maken voor mijn eigen optredens, en natuurlijk als ik zelf ergens naar toe ging, mooie hiervan is dat het alles dempt maar toch de muziek goed laat klinken, dus kapt niet te veel bass af of laat te veel hoge tonen door, maar ik kan ook normaal een gesprek met iemand voeren zonder dat ik 20x moet vragen wat hij of zij heeft gezegt
Airsoft gear:
Umarex/VFC HK416 10.5" GBBR
Umarex Tavor Tar21 AEG
Umarex HK.45 GBB
Avatar gebruiker
Donut_NL (oude nickname: donut_nl)
Onwetende
Onwetende
 
Berichten: 1265
Karma: 3
Geregistreerd op: di 11 apr 2006 9:20 pm

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Dequal op di 24 aug 2010 5:13 pm

Er zijn nu eenmaal mensen die goed tegen luide muziek kunnen zoals Proxje hier waarschijnlijk. Als je al die festivals gedaan hebt zonder gehoorbescherming, heb je wss zeer goeie trilhaartjes en trommelvlies.

Maar vergeet niet dat het hem kan wreken en dat blijvende oorsuizingen op één keer kan gebeuren, als het de druppel is...

Voor de mensen die het belachelijk vinden:
http://www.gva.be/antwerpen/essen/ingen ... ingen.aspx

Een 29-jarige die jaren sukkelde met tinnitus en hyperacutis, vele depressies later zich uiteindelijk het leven ontnam omdat de suizingen luider waren geworden dan zijn eigen stem.
Dequal
Intellectueel
Intellectueel
 
Berichten: 3280
Karma: 66
Geregistreerd op: zo 20 mei 2007 11:24 am

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Lollo op di 24 aug 2010 5:21 pm

Of als ge wat tijd hebt deze: http://www.gva.be/antwerpen/essen/de-af ... ctors.aspx (uitgebreide versie)
Avatar gebruiker
Lollo (oude nickname: lollo)
Onwetende
Onwetende
 
Berichten: 1712
Karma: 10
Geregistreerd op: do 11 nov 2004 7:39 pm
Woonplaats: Genk

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor Dequal op di 24 aug 2010 5:29 pm

Lollo schreef:Of als ge wat tijd hebt deze: http://www.gva.be/antwerpen/essen/de-af ... ctors.aspx (uitgebreide versie)


aja oej, die bedoelde ik. De afscheidsbrief zelf dus.
Dequal
Intellectueel
Intellectueel
 
Berichten: 3280
Karma: 66
Geregistreerd op: zo 20 mei 2007 11:24 am

Re: Oordoppen tijdens fuiven & festivals + FAQ

Berichtdoor darkproject22 op di 24 aug 2010 5:34 pm

ik heb nog een vraag.
Kan je 1 oordop in 1 oor doen om die te laten rusten?
De andere oor krijgt dan wel geluid. maar dan wissel je steeds om de 10 min.
kan dat ?
Avatar gebruiker
darkproject22 (oude nickname: A2J22)
Onwetende
Onwetende
 
Berichten: 292
Karma: 3
Geregistreerd op: do 27 jul 2006 9:13 am
Woonplaats: Cadzand

Volgende

Keer terug naar Muziek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast