Er staat vanalles te koop.
Bepaald iets.
A en B verkopen het.
Op 't zicht zelfde.
Prijs bij A helft van prijs bij B.
Ze zeggen ze zijn daar zot bij B.
Soms op den tv en in de boekskes, vergelijken ze prijzen.
En kijken zogezegd naar meer dan prijs.
Ze testen.
Ze zien dit en dat.
Ze trekken conclusies.
Ze geven scores.
En vala.
De consumenten" zijn ingelicht.
Wel, hoed u.
Kwaliteit, maakt geen reklame op grote media.
Kwaliteit, verkoopt aan consument noch winkel.
Kwaliteit, verkoopt aan professioneel / bedrijf, en professioneel / bedrijf verkoopt, aan een dikke + prijs, aan consument.
Resultaat is, dat prijs kwaliteit niet gelijk is aan 2 x prijs brol, maar 6 x prijs brol.
Een grote speelruimte, is dat.
En, er wordt gespeeld.
Brol met gebruiksduur 10, wordt te koop gesteld aan helft prijs van kwaliteit met gebruiksduur 60.
Ow wacht.
Solden!
-50% !
Brol met gebruiksduur 10, aan een kwart van prijs van kwaliteit met gebruiksduur 60.
Nog steeds dikke winst.
Blijkbaar, want naar het schijnt realiseren winkels 90% van hun jaaromzet tijdens soldenperiode.
Die 10% sukkels die erbuiten kopen, zijnde wat grotere sukkels.
1 probleem.
Hoe laat je je brol op kwaliteit lijken.
Of, hoe zorg je ervoor dat iets nie te lang meegaat, en kapoet gaat, spijts ogenschijnlijke kwaliteit.
Levensduurplanning.
De consument.
Dat zijn wij, en iedereen.
Ook de bedonderaars die brol met dikke winst pogen te verkopen.
Alleen hebben die minder/geen goesting om een vergelijkbare prestatie te plaatsen tegenover deze die ze willen kopen.
Herkennen, van brol, als dusdanig, is nodig.
Kopen is meten, meten is weten, weten is voorkomen van herhaling.
Ervaringen delen, schrikkelt de stap met het prijskaartje.
Dat, is de bedoeling van het onderwerp.
Volgend, is mijn bijdrage, zijn enige meetresultaten tot dusver.
Kledij.
Leder, is kwaliteit. Het beest loopt er dag in dag uit mee rond, wrijft ermee tegen bomen en collega's, staat in zon, regen en tocht, Evolutie heeft beesten met leder doen overleven en de rest uitgemoord.
Geperste huidresten, is brol. Dat "leder", brokkelt af ipv plooit soepel.
Dan de kunststof polyurethaan (PU), is brol. Gespoten "coating" = afbladderend velletje met eveneens gespoten schuimvulling eronder, om de dikte van leder na te bootsen. 100% PU is brokkelen in plaats van afbladderen en knepen die blijven tot scheuren,
Sjakossen, riemen, schoenen, regen en andere vesten, krijgen de tijd zelfs niet om te slijten, want het uitzicht begint al te verklooien bij het verlaten van de verpakking. Gewoon al door zonlicht uv, door vast te pakken, door plooien / wrijven. Wrijf maar eens op een Shoe Discount schoen: plek ontstaat, zwarte duim. Kijk naar hun reklamefolder: de voorpagina 1 paar schoenen van leder, met mega groot leder symbool (een gespreide vacht) en koeien van letters "Echt leder".
Op de andere bladzijden, 50 paar schoenen, met miniscule leder symbooltjes, met nog kleinere en nauwelijks contrasterende kleur - tekst "synthetic leather". Ja, in het Engels.
Typerend: mensen kopen dan in plaats van 1, 2 of 3 stuks van iets. Ze kosten ginder maar de helft, we kunnen er 2 kopen voor 't geld. Ze dragen 1, ontdekken brol na enkele dagen, kloppen 1, en 2 tegelijk ook in de vuilbak (of naar kringwinkel, zijnde de naam van de tegenwoordig goedkoopste vuilbak, nog gratis afhalen ook hehe)
Voorbeeld: paar okkazie schoenen. Prijsetiket nog in zool. 2002. Zelfde prijs als nu. Hoe kan dat. Over 15 jaar 0 inflatie gemeten! Blijkt: bekleding van het 2002 paar is "skai", kunstleder, maar wel nog een vol materiaal. Paar van nu: velletje PU op een stofgaasje. PRIJS idem, dus in de blinde vlek van de inflatiemetergasten die ons loon en onze rente zogezegd aanpassen aan stijgende levensduurte door hun geld bijmaken , KOST echter door veel kortere levensduur maal X.
Verlichting.
Led lampen. Action! OMG een kwart van de prijs van B!.
Kopen!
Direct 5!
1 derin.
Maand later.
3 van de 15 leds dof/uit.
3 maand later.
9 van de 15 leds dof/uit.
B na 5 jaar.
0 van de 15 leds dof/uit.
Gereedschap.
Boormachine uit supermarkt.
Reklame met veel toeters en bellen.
Handleiding met "dit apparaat is niet geschikt voor professioneel gebruik".
De undercover versie van Bosch Blauw versus Bosch Groen.
Veel "Made in China", hier besteld door bedrijven met de opdracht "prijs niet meer dan X". Echter onrealistisch. Maar de Chinezen zoals altijd hun best doende om het contract binnen te halen, en het toch halen, door goedkopere materialen te gebruiken.
Made in Italy, half (bvb enkel binnenbekleding van producten, buitenbekleding nog leder) zo erg.
Zelfs klinkende dure namen / reputatie garandeert niks. Bvb Pierre Cardin, ooit symbool voor kwalitatieve "haute couture", verkocht zijn naam op een bepaald moment aan 1001 bedrijven die zo hun 1001 brol pogen versjacherd te krijgen aan een (dikke) meerprijs.
Enige schoenmerken binnen en buiten PU: 2-Bizzy, Coconel, Hot Item (van Schoenenreus NL, intussen gelukkig failliet, hun brol erfenis spookt wel nog rond), Trend One, By Ellos, Sindy, Esprit Collection, F (gewoon grote F), Mono2, Vanessa, Clockhouse C&A, Novocento Italian Design, Pierre Cardin, Sacha, Poti Pati, Jumelles Footwear. Connected, S. Oliver, Ultimi, Blue Box, C.H. Creations.
Enige enkel 1 kant PU, meestal binnen): Ara, Enzo Di Siena, Kickers, Sylfine, Tamaris, Zara (toch wat dikker gespoten), Marco Bocelli (zool vastgespoten met PU, trek je los met 2 vingers), Eram (vreemd genoeg buiten PU en binnen leder), Di Donna Made in Romania, Designed by Jane Klain.
Algemeen bij schoenen: de woorden "elastomere" of "lavorazione artisanale" op de buitenzool lijken bruikbaar te zijn als een vlag voor BROL.
Ook ervaringen?
Dit is hun schandpaaltje.
Als bedonderde consument, spread the word.
Toch een kanttekening, een maar: er is ook namaak. Dan wordt de naam van de echte op het product gezet, maar dus feitelijk niet geproduceerd erdoor. En wanneer de prijs erg dik is door deel "merk" in productprijs >>> deel "materiaal", kan zelfs de namaak kwalitatief zijn.