register Paswoord vergeten?
Zoeken

Beschikbare opties bij deze post

FacebookGerelateerde posts
Gebruikersstatistieken
Aantal gebruikers nu online:
Maximum aantal tegelijk online vandaag:
maximum aantal tegelijk online dit jaar:
Fundalize ledenlijst
muziek

De mensen achter de hits - Deel 5: Bas Bron

video
75%75%75%75%
965 views
door Didier Deluxe op Sun. 29 May. 16 om 03:35


Na 2 jaar nog eens een postje met "hits", hoezee!!!

De Nederlander Bas Bron bracht bijna twintig jaar geleden zijn eerste plaat uit onder het pseudoniem "Gifted". De plaat uit 1997 werd echter geen hit. Bas brengt 4 releases uit als "Gifted", waarvan geen enkele echt veel potten breekt, maar de stijl, sound en toon voor bijna alle nummers die hij ooit nog zal maken is wel gezet: hippe elektrofunk en dit meestal ondersteund door een videoclip die je bezwaarlijk onder de noemer alledaags kan catalogeren.

Gifted - Lost (2002)In 2001 brengt hij een album uit waarvan wél een nummer doorbreekt. Met zijn debuutalbum onder het alter ego "Bastian" scoort hij een bescheiden hitje met deze "You've Got My Love". Bas is zowel de zanger als producer van dit catchy lied, met opnieuw een wel zeer opvallende clip.

Bastian - You've Got My Love (2001)


Bastian - Anything (2001)


Bastian - Paper Love (2002)Samen met Rimer Veeman (Le Le) is hij de Electrofunkband Comtron.

Comtron - M.O.N.E.Y. (2006)In 2004 releast hij als "Fatima Yamaha" een EP die eerder ambient house en electro bevat en niet de tot dan toe gebruikelijkere hippe electrofunk. Het nummer "What's A Girl To Do", met de herkenbare sample van Scarlett Johansson uit "Lost In Translation", is inmiddels toe aan zijn - afhankelijk wie je het vraagt - tweede, derde of vierde leven. Een korte tijdslijn: de track zag in 2004 het levenslicht, in 2007 werd hij opgepikt door Jackmaster die het regelmatig in zijn sets draait, in 2009 kwam het nummer terecht in de BBC Essential-mix van Hudson Mohawke, in 2012 werd de track inclusief een nieuwe EP door het platenlabel DONE digitaal beschikbaar gesteld als gratis download (je kan de EP hier downloaden) en in 2014 pushte het hippe disco-house-duo Bicep de track via hun blog. Zo werd het nummer afgelopen zomer (meer dan 10 jaar na de release!) nog een kleine hit in de house scene. Ondertussen belandde What's A Girl To Do in de platentas van o.a. Dixon, Malawi, Mano Le Tough, John Digweed en vele anderen, en brengt de originele vinylplaat inmiddels meer dan honderd pond op via Discogs.

Fatima Yamaha ‎– What's A Girl To Do (2004)Na zijn Fatima Yamaha experiment blijft hij nog ook nog electrofunk muziek maken onder de naam "Seymour Bits" waar vooral zijn 2e album, dat dezelfde naam als de artiest draagt, enkele nummers bevat die iets bekender werden dan z'n eerste lichting electrofunk, hoewel er geen echte hitje tussen zat, zoals dat bij Bastian wel het geval was.

Seymour Bits - Free (2005)


Seymour Bits - Put It Back Down (2010)


Seymour Bits - This Is The Place To Be (2010)


Seymour Bits - No Time To Waste (featuring eliZe) (2010)


Seymour Bits - Style (2010)Maar waar jullie Bas Bron echter allemaal van zullen kennen is van zijn werk als producer en DJ van het Nederlandse nederhopcollectief "De Jeugd Van Tegenwoordig". Naast het raptrio bestaande uit Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo neemt Bas Bron de beats voor z'n rekening, toen meestal nog onder z'n pseudoniem "Majoor Vlosshart: De Neger Des Heils". De groep groeide voort uit "De Spaarndammerbuurtkliek" het project dat Bas Bron had met Pepijn Lanen (Faberyayo) en waar hij naast de productie ook nog een deel van de verses rapte.

De Spaarndammerbuurtkliek - Handjes (200?)Nadat watskeburt een populair straattaalwoord werd in Amsterdam besloten de twee een nummer rond dit woord op te nemen, aanvankelijk vooral bedoeld voor vrienden. Freddy Tratlehner (Vieze Fur), die Lanen al kende als rapper en deel was van de groep die het woord gepopulariseerd had, kwam met een gemeenschappelijke vriend naar de studio voor de opnames en er werd besloten dat hij mee zou rappen in het nummer.
Het nummer werd op vinyl gereleased als "Seymour Bits presents De Jeugd Van Tegenwoordig - Watskeburt?!" waarschijnlijk om te kunnen profiteren van het echter bescheiden succes van zijn vorig project, wat al snel overbodig blijkt, want Watskeburt?! groeit uit tot een tophit, haalt nummer 1 in Nederland en scoort ook in België zeer goed.

De Jeugd Van Tegenwoordig - Watskeburt?! (2005)Na hun debuuthit Watskeburt?! vervolledigt Olivier Locadia (Willie Wartaal), die daarvoor samen met Tratlehner onder de naam "Baksteen" rapte, het viertal waarop ze besloten deze formatie te houden om een volledig album uit te brengen. Intussen is de groep nog steeds ongewijzigd en staan er reeds 5 albums op de teller.

De Jeugd Van Tegenwoordig - Shenkie (2007)


De Jeugd van Tegenwoordig - Datvindjeleukhe (2008)


De Jeugd van Tegenwoordig - Sterrenstof (2010)Ook het nummer "Elektrotechnique" heeft een prachtvideoclip en ook hier valt opnieuw de electrofunk-stijl op waarvan je in nagenoeg het hele œuvre van Bas Bron de stijlkenmerken kan terugvinden. Hoewel de muziek van De Jeugd Van Tegenwoordig onder het genre Hip Hop/Nederhop valt, heeft deze een voor het genre eerder atypische sound, door de kenmerkende electrofunk-stijl.

De Jeugd van Tegenwoordig - Elektrotechnique (2010)


De Jeugd van Tegenwoordig - Tante Lien (2010)


De Jeugd Van Tegenwoordig - De Formule (2013)


De Jeugd Van Tegenwoordig - Manon (2015)

Tags:  Bas Bron, de mensen achter de hits, Bastian, De Jeugd Van Tegenwoordig, Seymour Bits, Fatima Yamaha

    Matah Gepost op Tue. 31 May. 16 om 11:00 1
Matah
man man
2449 Posts
Leuke post, als ik thuis ben ga ik eens rustig zijn oudere werk luisteren. Ben groot fan van zijn beats bij De Jeugd! :)
neutral  Melden