register Paswoord vergeten?
Zoeken

Beschikbare opties bij deze post

FacebookGerelateerde posts
Gebruikersstatistieken
Aantal gebruikers nu online:
Maximum aantal tegelijk online vandaag:
maximum aantal tegelijk online dit jaar:
Fundalize ledenlijst
varia

Top 10 van ‘s Werelds meest gevaarlijke etenssoorten

image
86%86%86%86%
3238 views
door Galome op Sat. 16 Nov. 13 om 12:09


10. Rabarber

Afbeelding


Niet meer zo algemeen bekend als vroeger maar nog steeds gebruikt voor bijv. gebak of compote. Rabarber heeft een mooie combinatie tussen zoet en zuur alhoewel je dit ook letterlijk kunt nemen. Gebruik (of eet) namelijk nooit de groene bladeren van deze plant maar alleen de stengels! De bladeren van rabarber staan namelijk stijf van de oxolaten die, mits in ruime hoeveelheid ingenomen, tot vergiftiging kunnen leiden. Verschijnselen zijn toevallen en ernstige ademhalingsproblemen. Lekker dus in gebak of in een heerlijke compote/jam maar blijf alsjeblieft ver weg van haar bladeren en houdt het bij de steeltjes.


9. Apenhersenen

Afbeelding


In de bekende film ‘Indiana Jones and the Temple of Doom’ zat de beroemde scene de je je misschien nog kan herinneren. De scene waarin Indiana Jones (Harrison Ford) zich “te goed doet aan” gekoelde apenhersenen. Natuurlijk was dit maar een film, er zijn echter toch regionen in de wereld (Azië) waar apenhersenen als een ware delicatesse worden beschouwd. Mocht je lokale traiteur dit op het menu hebben staan dan raden wij je wel af om hiervan wat porties voor je komende feestje te bestellen. Apenhersenen kunnen namelijk een variant op de Creutzfeldt-Jakob ziekte veroorzaken. Dit heeft te maken met de overeenkomsten tussen het DNA van apen en die van de mens. Kannibalisme is namelijk een (gelukkig vergane) oorzaak van de Creutzfeldt-Jakob ziekte die jaren geleden nog het Nederlandse nieuws haalde in de vorm van de gekke koeien ziekte.


8. Casu Marzu

Afbeelding
Deze zogenaamde Cazu Marzu is zonder twijfel de gevaarlijkste kaassoort op de hele planeet. Deze Italiaanse kaas staat ook wel bekend als “de rottende kaas”. Men laat deze kaas doodleuk open en bloot rijpen en dat dagen achtereen, waarbij vliegen de kans zien om eitjes in de kaas te leggen. Wat hierna gebeurd laat zich raden, de eitjes komen uit met tal van maden tot gevolg. De maden eten van de kaas waardoor het fermentatieproces versneld wordt. Nog niet beroerd geworden van de gedachte alleen al? Net zoals rauwmelkse kazen (uit bijv. Frankrijk) is het produceren van deze kaas verboden bij wet, maar de trekt de lokale bevolking van Sardinië zich niks van aan. In sommige gevallen overleven de maden het verteringsproces van de mens en veroorzaken zeer kwalijke gezondheidsproblemen zoals (bloed)diarree en overgeven.


7. Paddenstoelen

Afbeelding


Wie houdt er niet van, gebakken in de knoflookboter met wat Provençaalse kruiden of in een heerlijke pastasaus. Ja, zo ver gaan we er wel in mee. Het gevaar steekt erin dat er veel mensen zijn die denken dat ze tijdens een boswandeling in het wilde weg paddenstoelen kunnen plukken waarbij ze met weinig verstand van zaken denken te weten welke geschikt zijn voor consumptie en welke niet. Zelfs een paddenstoelenkenner heeft soms nog moeite met de subtiele verschillen te kunnen onderscheiden tussen een eetbare of juist gigantisch giftige paddenstoel. Advies is dan ook om nooit zonder zeer ervaren gids het bos in te trekken op zoek naar paddenstoelen met als doel om die in je pastasausje te verwerken.


6. ‘Ackee’ Fruit

Afbeelding


Dit fruit en haar plant komt van oorsprong uit Afrika en heeft zich toen een weg weten te vinden naar Jamaica. In deze contreien is het een bijzonder populaire fruitsoort en kan zowel rauw gegeten worden of verwerkt worden in traditionele gerechten. Het gevaar steekt hem in de grote zwarte zaadjes in deze vruchten. Deze bevatten namelijk het gif “hypoglycine”. Eenmaal binnengekregen veroorzaakt het gif in deze zaadjes zware aanvallen van overgeven en in de slechtste gevallen coma of zelfs overlijden.


5. (De wortel van) de Cassave

Afbeelding


De wortel van de Cassave plant wordt gebruikt om tapioca van te maken. Kroepoek is een alledaags product waar tapioca meel in wordt verwerkt. Ook speelt tapioca vaak een belangrijke rol bij diëten. Niet voor niets zal je vanwege deze top 10 de maar al aan horen komen. Als de cassave(wortel) niet goed bereid wordt kan het cyanide produceren. Dit is een sterk gif. Wilt u dus een gezonde portie koolhydraten binnenkrijgen dan is cassave zeer geschikt. Maar zorg er voor dat het op de juiste wijze werd gekweekt en bij de bereiding op de goede manier werd gekookt!


4. Hot Dogs

Dit zijn misschien wel de vreemde eend in de bijt in deze top 10. Omdat het een zo, zeker in Amerika, alledaagse etenswaar is. Niet iedere gevaarlijke etenssoort in dit lijstje is obscuur en exotisch dus. Het probleem schuilt in de mogelijkheid tot verstikking, zeker bij jonge kinderen kan dit nogal eens het geval zijn. De gebruiksaanwijzing op een verpakking van Hot Dogs zou dan ook moeten zijn: Neem kleine hapjes en kauw totdat je een ons weegt. Of zorg dat je tijdens de maaltijd van deze kleine rakkers een persoon in het midden hebt die een EHBO cursus heeft gedaan. De “Heimlich manouvre” is wat we misschien nodig hebben als iemand te gulzig is.


3. De Brullkikker (Giant Bull Frog)

Afbeelding


Als je ooit een keertje afreist naar Namibië, wees dan voorzichtig met de culinaire specialiteit van dit land, de Brullkikker. Het is namelijk zo dat een nog niet volgroeide Brulkikker een gif met zich meedraagt dat zorgt voor tijdelijk nierfalen en dat is wel een aardig hoge prijs die je betalen moet voor een simpel maaltje. Dodelijk is dit gif niet mits je gelijk een dokter raadpleegt, maar je zult wel een tijd behoorlijk ziek zijn.


2. de Sannakji OctopusDeze octopus uit Korea is een verhaal apart. Geen gif dit keer maar deze octopus wordt in de volksmond ook wel de “wurgende octopus” genoemd. Het is in feite wel heerlijk zeebanket maar het gebruik wil dat deze Koreaanse octopus zo vers wordt geserveerd dat de tentakels en zuignappen nog krioelen en actief zijn. De legende wil dat er tijdens diners daadwerkelijk gasten gewurgd werden door deze spijs


1. de Fugu vis (oftewel Blowfish of Fugu Pufferfish)

Afbeelding


Deze vis is een zeer prijzige delicatesse in Japan. Wanneer de vis op juiste wijze is gefileerd en geprepareerd is er geen enkel vuiltje aan de lucht. Er zijn in Japans zelfs koks die een verregaand specialisme hebben ontwikkeld als het gaat om het fileren van deze vis. Alle onderdelen worden zeer precies verwijderd en “gelabeled” zodat er geen vergissingen worden gemaakt. Gaat het toch mis dan is dat in de meeste gevallen met de dood tot gevolg. De Fugu vis bevat in sommige delen namelijk het gif tetrodoxine wat je spieren laat verkrampen en ervoor zorgt dat je niet meer kunt ademhalen. Ook niet onbelangrijk is dat er tegen dit gif geen tegengif staat. Het is een gerecht wat geen terugkeer biedt uit de vergetelheid als de kok zijn mes verkeerd heeft gebruikt.

Kortom, laat het je smaken! :D

Tags:  top 10, etensoorten, gevaarlijk, dieren, eten

    Rbbz Gepost op Sat. 16 Nov. 13 om 13:23 1
Rbbz
man man
8512 Posts
Mooie interessante post !
positive1 Melden
    eXistenZ Gepost op Sat. 16 Nov. 13 om 15:02 2
eXistenZ
man man
5650 Posts
Als ge specialist kok wilt worden van de fuguvis, is u eindwerk de vis opeten die ge net hebt klaargemaakt
neutral  Melden
    Rbbz Gepost op Sat. 16 Nov. 13 om 15:49 3
Rbbz
man man
8512 Posts
eXistenZ schreef:Als ge specialist kok wilt worden van de fuguvis, is u eindwerk de vis opeten die ge net hebt klaargemaakt

En als er iemand in uw restaurant sterft door die kogel vis, dan moet je zelfmoord plegen
neutral  Melden
    Member Gepost op Sat. 16 Nov. 13 om 17:17 4
Member
man man
8061 Posts
Dee kaas ziet er nog erger uit dan Surstroomen ofzoiets (dieje vis in blik);

Waarom zou ge zo'n eten eten als ge ook normaal eten kunt eten (zoals spinazie, erwtjes, bloemkool, ...)
neutral  Melden
    wizard Gepost op Sat. 16 Nov. 13 om 19:15 5
wizard
man man
1165 Posts
Did anyone say living octopus?
Wel een coole legende, maar ik dacht altijd dat ge kon stikken omdat die tentakels zich kunnen vastzuigen in uw keel.

neutral  Melden
    JoeCatshoe Gepost op Sat. 16 Nov. 13 om 23:21 6
man man
651 Posts
Nice. Alleen die hot dogs zijn wel zever vind ik, ge kunt in alles stikken hé.
neutral  Melden